Ciasto z ricottą, migdałami i figami

Ciasto powstało z inspiracji wypieku Aleksandry, która pokusiła się o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto…

Ciasto z ricottą, migdałami i figami
Ciasto z ricottą, migdałami i figami

Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
4 jajka (białka i żółtka osobno)
150 g mielonych migdałów ze skórką
120 g mielonych otrębów śliwkowych
100 g cukru
80 g białego cukru
120 g masła miękkiego
60 g płatków migdałowych
250 g ricotty
50 g kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 fig, umytych  i przekrojonych na pół
50 g płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Masło, śmietanę, ricottę i jaja wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.Do miski wsypać brązowy cukier i dodać do niego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 50-60 minut – do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem.

Ciasto z ricottą, migdałami i figami

Ciasto z ricottą, migdałami i figami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s