Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich

Bucatini to makaron przypominający kształtem popularne spagetti, tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto… Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu…

Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich

Składniki:

2 dojrzałe awokado
50 g rukoli
3 łyżki soku z cytryny
60 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
łyżka ziół do pizzy
sól do smaku
4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu

oraz opakowanie makaronu spaghetti

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente.

Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym makaronem, od razu podawać, bo awokado ciemnieje.

 Włoskie smaki

Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich

Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s