Bucatini to makaron przypominający kształtem popularne spagetti, tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto… Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu…
Składniki:
2 dojrzałe awokado
50 g rukoli
3 łyżki soku z cytryny
60 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
łyżka ziół do pizzy
sól do smaku
4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu
oraz opakowanie makaronu spaghetti
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente.
Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym makaronem, od razu podawać, bo awokado ciemnieje.