Szarlotka z budyniem i owocami

Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru…

Szarlotka z budyniem i owocami

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
150 g masła, zimnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche

Masa budyniowa i jabłkowa:
3 budynie waniliowe z cukrem
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 słoik prażonych jabłek
łyżka cynamonu
garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek
kilka moreli z puszki lub brzoskwini

Kruszonka:

100 g masła, stopionego i ostudzonego
pół szklanki jasnego brązowego cukru
1 szklanka mąki mąki
1 łyżka cynamonu

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało.

Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach.

Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką – rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut  w 180oC na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić.

Jabłko z cynamonem 2014  Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s