Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą

Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą

Składniki:

25 g drożdży

400 ml wody

4 szklanki mąki

ok. 50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

2 łyżki włoskich ziół lub przyprawa do pizzy

ok. 1 kg mąki pszennej

po pół słoiczka zielonych i czarnych oliwek

opakowanie mozzarelli mini

kilka pomidorów śliwkowych – dałam pomarańczowe

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody. W misce wymieszać mąkę z solą i 1 łyżką ziół. Dodać letnią wodę, rozpuszczone drożdże i ok. 30 ml oliwy. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość. Ciasto rozciągnąć palcami na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce. Wierzch posmarować oliwą. Wcisnąć  w ciasto oliwki, kuleczki mozzarelli i przekrojone w poprzek połówki pomidorów. Wierzch posypać resztą ziół. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia.  Piec w piekarniku w temperaturze 190oC przez 20 minut. Najlepiej podawać lekko ciepłą.

Pora na pomidora!  Włoskie smaki

Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą

Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s