Leczo

Zaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku…

Leczo

Składniki:

300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki)
150 g cienkich kabanosów
3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
2 małe cukinia
1 duża cebula
3 czerwone papryki (dowolnego koloru)
3 ząbki czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cukier, sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki ostrego Ajvaru

Kiełbaski i kabanosy pokroić na 1-2 cm kawałki, a cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zalać  bulionem i zagotować. Z papryk usunąć środki i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Cukinię pokroić w kostkę. Również dodać do wywaru z kiełbasą i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Dodać do Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach.

Pora na pomidora!   Paprykujemy 5

Leczo

Leczo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s