Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami

Muffiny upiekłam na wyjazd wakacyjny. W domu, ciepłe polecam jako dodatek do białego lub czerwonego barszczu.

Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami 

Składniki na 12 muffinek:

2 jajka
100 ml oleju
100 ml mleka
220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny)
lub sera ricotta
2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół do pizzy
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta cukru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół czerwonej papryki
120 g salami w kawałku (bez posypek)
mały słoiczek zielonych oliwek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Salami obrać i pokroić na małe kawałki. Oliwki odsączyć, każdą pokroić na trzy kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, solą, cukrem, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone salami i warzywa i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy.

Włoskie smaki  Paprykujemy 5

 Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami

Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s