Tarta budyniowo-serowa z morelami

Obok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastują. Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej.

Tarta budyniowo-serowa z morelami

Tarta budyniowo-serowa z morelami

Składniki na ciasto:

150 g masła
4 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

Masa serowa:

500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki
1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta)
1/2 – 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
300 ml mleka
250 g moreli

Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki (wys. 5 cm) tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze pół godziny. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

Tarta budyniowo-serowa z morelami

Tarta budyniowo-serowa z morelami

  Lato w pełni!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s