Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur

Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanego bulguru (w bulionie warzywnym)
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego
posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka)
kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki
2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę
mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy

Sos:

kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku

Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem.

Sałatka zamiast kanapki!  Warzywa psiankowate 2014  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur

Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s