Risotto cytrynowo-ziołowe z awokado

Okazuje się, że awokado wyśmienicie smakuje nie tylko w postaci surowej, ale również w ciepłych daniach… Przekonałam się o tym, gotując risotto. Potrawę doprawiłam cytryną i ziołami. Risotto jest pyszne jako samodzielne danie, jak i w towarzystwie mięs i ryby – wszystko zależy od upodobań.

Risotto cytrynowo-ziołowe z awokado

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio

duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wina

 łyżeczka oregano lub ziół do pizzy

sok i skórka starta z połówki wyszorowanej cytryny

sól i pieprz do smaku

W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło i olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę i sok z cytryny oraz zioła do pizzy. Awokado obrać, wyjąć pestkę,pokroić w kostkę.Dodać do ryżu i gotować 1 minutę, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do drobiu i ryb lub jako samodzielne danie.

Wegetariański obiad III

Risotto cytrynowo-ziołowe z awokado

Risotto cytrynowo-ziołowe z awokado

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s