Ciastka śmietankowe z czereśniami

Sezon na owoce trwa, truskawki właściwie się kończą, czereśni jeszcze pod dostatkiem. Nie należą jednak do soczystych owoców, lepiej smakują w deserach na zimno. A jednak otulone półkruchym ciastem smakuję wyjątkowo dobrze. Polecam takie słodkie pieczone pierożki.

Ciastka śmietankowe z czereśniami

Składniki:

250 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru migdałowego, ew. 3-4 krople olejku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 jajko

oraz 1 białko do posmarowania wierzchu
cukier kryształ do posypania
ok. 200 g czereśni

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, jajkiem, żółtkiem, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Wszystkie składniki zagnieść. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Czereśni umyć usunąć ogonki, przekroić na pół, usuwając pestki.

Ciasto cienko rozwałkować (ok. 3 mm) na blacie podsypanym mąką. Wykrawać szeroką szklanką lub foremką kółka. Na każdym placuszku układać po 3 połówki czereśni, zlepiać brzegi jak pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec ok. 20 minut, w temperaturze 180ºC, aż będą lekko zrumienione.

Ciastka śmietankowe z czereśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s