Wątróbka z indyka z sosem truskawkowo-chrzanowym

Lubię od czasu do czasu zjeść wątróbkę. Najczęściej smażę ją z cebulą, jabłkami i majerankiem,ale zdarzały się u mnie wersje z gruszką, rabarbarem, śliwkami… Tym razem usmażyłam wątróbkę z indyka z czerwoną cebulą i podałam do tego samego sosu, który prezentowałam przy okazji wołowiny z salami. Może się skusicie?

Wątróbka z indyka z sosem truskawkowo-chrzanowym

Składniki:

400 g wątróbki z indyka
1 duża czerwona cebula
olej do smażenia

Sos:

150 g świeżych truskawek (lub 200 g mrożonych poza sezonem)
1 łyżka cukru
1,5 szklanki wody
sól, czarny pieprz do smaku
2 łyżki tartego chrzanu
1-2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody


Milion smaków truskawek

Przygotować sos. Truskawki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków (mrożone wcześniej rozmrozić). Przełożyć do garnka z grubym dnem. Wlać 1/2 szklanki wody. Dodać cukier, zagotować. Wlać ocet balsamiczny, chrzan i słodką śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. W tym samym czasie wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Cebulę obrać, pokroić w pół krążki. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty, dodać wątróbkę i smażyć aż się przyrumieni, a cebula zmięknie. Na talerz wylać kilka łyżek sosu, na nim ułożyć gorącą wątróbkę z cebulą. Wątróbkę przyprawić solą i pieprzem (nie robimy tego przed smażeniem, bo twardnieje). Podawać z pieczonym ziemniakami.

Wątróbka z indyka z sosem truskawkowo-chrzanowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s