Rukola z truskawkami, oliwkami, salami i fetą

Taka moja wariacja słodko-wytrawna. Może nieco szalona, ale przecież każda kobieta ma czasem dziwne zachcianki. Sałatkę podałam z moją wersją „sosu tysiąca wysp”…

Rukola z truskawkami, oliwkami, salami i fetą

Składniki:

duża garść rukoli
kilka plastrów salami (dodałam salami z zielonymi oliwkami)
pół kostki fety
kilkanaście niewielkich truskawek
małe opakowanie oliwek z nadzieniem paprykowym

Sos:

2 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka keczupu
2 łyżki łagodnego słodkiego sosu chili
1 łyżeczka białego octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i cukier do smaku

Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Rukolę i truskawki umyć i osuszyć. Fetę pokroić w kostkę, salami zrolować i przekroić na pół. Oliwki odsączyć z zalewy. Na sałacie ułożyć pozostałe składniki i polać schłodzonym sosem.

Milion smaków truskawek

Rukola z truskawkami, oliwkami, salami i fetą

Rukola z truskawkami, oliwkami, salami i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s