Tarta ze szparagami, mozzarellą, Lazurem i pomidorkami

Można powiedzieć, że to takie danie włosko-francuskie, bo są tu smaki charakterystyczne dla obu tych kuchni. Tartę zrobiłam na cieście francuskim. Jest ekspresowa w przygotowaniu.

Tarta ze szparagami, mozzarellą, Lazurem i pomidorkami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g tartej mozzarelli
100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
kilka szparagów
kilka szparagów
1 młoda cebulka bez szczypioru
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki czerwonego pesto (ew. zielonego)
1 łyżeczka ziół do pizzy
sól i pieprz do smaku

Szparagi, jeśli są grube należy je zblanszować w wodzie z dodatkiem cukru i soli.  Cienkie wystarczy pokroić na kawałki, usuwając zdrewniałe części. Pomidorki pokroić w plastry, a Lazur pokruszyć. Czosnek zmiażdżyć, a cebulę pokroić w krążki. Ciasto rozwinąć z papieru, ułożyć na blasze i posmarować pesto. Następnie posypać mozzarellą. Na wierzchu ułożyć pokrojone szparagi, pomidorki, cebulę i zmiażdżony czosnek. Posypać ziołami, solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 220oC przez 12-15 minut.

Tarta ze szparagami, mozzarellą, Lazurem i pomidorkami

Tarta ze szparagami, mozzarellą, Lazurem i pomidorkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s