Drożdżówki z dżemem

Na piknik lub wycieczkę często zabieram domowe bułeczki, muffiny lub drożdżówki. Takie z dżemem są najbardziej ulubione przez dzieciaki. Moja mama też kiedyś piekła drożdżówki, szczególnie gdy ktoś z naszej trójki wybierał się na klasową wycieczkę. Do dziś pamiętam zapach ulatniający się z piekarnika. I te pyszne, podawane z masłem bułeczki odtwarzam w pamięci, mówiąc comfort food, czyli jedzenie dla przyjemności, okraszone miłymi wspomnieniami z dzieciństwa.

Przepis na drożdżówki dodaję do konkursu przygotowanego przez PizzaPortal.pl 

Drożdżówki z dżemem

Składniki:

600 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
50 g cukru
50 g stopionego masła
1 jajko
1 żółtko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie: dowolny dżem – użyłam dżemu wiśniowego

Do posmarowania: 1 roztrzepane białko z 1 łyżką mleka

 Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

Wlać resztę mleka, cukru, jajko i żółtko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości dużego jabłka. Rozpłaszczać, nakładać po łyżce dżemu, łączyć brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem łączeniem pod spód, zostawiając między nimi dość duże odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

Mama to potrafi!  Piknik majowy 

Drożdżówki z dżemem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s