Muffiny z gruszkami i czekoladą

Muffiny, które szybko się przygotowuje, z mojego ulubionego ciasta z kwaśną śmietaną. W środku mięciutkie, na górze chrupiące za sprawą cukru. Dodatki to słodkie gruszki i równie słodka czekolada.

Muffiny z gruszkami i czekoladą

Składniki na 12 muffin:

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru migdałowego
150 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju lub stopionego masła
2 jajka
100 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
2 gruszki, obrane i pokrojone w niedużą kostkę

brązowy cukier do posypania wierzchu

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka i śmietanę. Wlać do suchych składników, krótko wymieszać. Dodać pokrojone gruszki, posiekaną czekoladę i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto po równo wyłożyć do papilotek. Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Piknik majowy   Babki i babeczki

Muffiny z gruszkami i czekoladą

Muffiny z gruszkami i czekoladą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s