Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

Sezon na szparagi jest stanowczo za krótki. Tyle różnych ciekawych dań można przygotować. Sałatki, zupy, tarty… Wczoraj jedliśmy bardzo udany wypiek z dodatkiem szparagów, ricotty i kurczaka, na który przepis podaję w dzisiejszym wpisie.

Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g ricotty
2 duże filety z kurczaka
pół pęczka zielonych szparagów
250 g kwaśnej śmietany
2 jajka
120 g mozzarelli
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka ziół do pizzy
2-3 gałązki posiekanej natki
sól i pieprz do smaku
sól i cukier do gotowania

Filety umyć, oczyścić, włożyć do zimnej i gotować do miękkości, dodając pod koniec sól. Wyjąć, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 5 minut od zagotowania wody). Wyjąć i odcedzić.

Ricottę wymieszać ze śmietaną i rozkłóconymi jajkami. Dodać pokrojonego kurczaka, zmiażdżone ząbki czosnku, zioła, startą mozzarellę i posiekaną natkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Cisto francuskie rozwinąć, wylepić dno i brzegi formy na wysokość 3-4 cm (moje było okrągłe, więc użyłam okrągłej tortownicy). Wylać masę serową z kurczakiem, wyrównać powierzchnię i ułożyć szparagi. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200oC.

Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

Viva Ricotta!  Szparagi

Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s