Dzisiaj chciałabym się podzielić się z Wami sernikiem, który piekłam na Wielkanoc. Wypiek jest nieco nowatorski, bo do masy serowej dodałam kaszkę ryżową o smaku bananowym oraz bananowy budyń. Sernik jest wilgotny, kremowy z lekką bananową nutką. Polecam!
Ciasto ryżowe:
1 kaszka ryżowa o smaku bananowym (bez mleka)
1 jajko
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
2 budynie o smaku bananowym z cukrem
100 g białej czekolady
5-6 białek lub 4 jajka
400 ml mleka
Polewa:
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki masła
100 g białej czekolady
1 płaska łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki mleka w proszku
Składniki masy serowej wyjąć minimum 2 godziny przed wykonaniem. Najpierw przygotować spód. Posiekane masło wymieszać z kaszką (proszkiem), proszkiem do pieczenia i zagnieść z jajkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki, by stwardniało. Spód tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem dno i podpiec do zrumienienia w temperaturze 180oC (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.
Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować i wlać do niego rozpuszczony proszek. Mieszać do zgęstnienia, zdjąć z palnika, dodać połamaną białą czekoladę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami, dodawać po trochę zimnego budyniu i utrzeć na jednolitą masę.
Masę twarogową wylać na podpieczony spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Mleko w proszku rozpuścić w zimnej śmietance. Czekoladę połamać, umieścić w rondelku razem z masłem. Gotować do rozpuszczenia składników, nie gotować. Wlać żelatynę. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać sernik i schłodzić. Dowolnie udekorować.