Sałatka czosnkowa z pieczarkami i fasolą

Tę sałatkę wymyśliłam kilka lat temu, przypomniałam sobie o niej przy okazji rodzinnego przyjęcia. Fotografowałam w pośpiechu w improwizowanym studiu kuchennym, słysząc wesołe rozmowy rodzinne dochodzące z dużego pokoju. Goście już odjechali, a ja mogę napisać kilka zdań na blogu. Sałatka smakowała, i to bardzo. Jest doskonała do wędlin i pieczywa. Szczególnie polecam facetom, bo nie jest słodka. Jest pikantna, słona i z pazurem. No i jest okazja, by dodać ją do akcji Pieczarkowy Tydzień, organizowanego po raz kolejny przez Mopsa w kuchni.

Sałatka czosnkowa z pieczarkami i fasolą

Składniki:

1 słoik marynowanych pieczarek
1 puszka czerwonej fasoli
150 g sera żółtego
kilka ogórków kiszonych
2-3 ząbki i czosnku
majonez
musztarda
gęsty jogurt naturalny
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki

Pieczarki, fasolę i ogórki odsączyć. Fasolę przepłukać na sicie. Ogórki zetrzeć na grubej tarce i odcisnąć dobrze z zakwasu. Pieczarki pokroić w plastry, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na grubej tarce, wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać majonez i jogurt w proporcji pół na pół i 1-2 łyżeczki musztardy. Dodać natkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, schłodzić.

Pieczarkowy Tydzień 2014
Sałatka czosnkowa z pieczarkami i fasolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s