Babka mleczna z kolorową posypką

Na wielkanocnym stole zagościła u mnie babka z dodatkiem mleka w proszku. Inspirowałam się przepisem Cukrowej Wróżki, pomijając jednak karmelizowane płatki kukurydziane. W zastępstwie dodałam do środka kolorową cukrową posypkę, ale nie uzyskałam pożądanego efektu…

Babka mleczna z kolorową posypką

Źródło: tutaj

Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki lub kefiru (użyłam jogurtu naturalnego)
1/2 szklanki oleju (dałam stopione masło)
2 jaja
kilka kropli aromatu śmietankowego

cukrowa posypka oraz cukier puder do posypania wierzchu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka roztrzepać z cukrem, maślanką, olejkiem śmietankowym i olejem. Dodać do mieszanki mącznej i wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (chyba, że używamy silikonowej), wsypując do środka trzy warstwy cukrowej posypki.
Piec ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzić kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Babki i babeczki  Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki Wielkanocne 2015

Babka mleczna z kolorową posypką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s