Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia

Serdecznie dziękuję za życzenia składane w komentarzach… Teraz kolej na mnie.

Niech Święta Wielkiej Nocy umocnią w Was dobro, piękno i mądrość.

Niech dopisuje Wam pogoda ducha i wiosenny nastrój.

A przy rodzinnym stole zagości radość i szczęście.

Wszystkiego co najlepsze życzy

Patrycja z rodziną.

Do życzeń dołączam również babkę wielkanocną w bardzo optymistycznym kolorze…

Przepis na ciasto: Moje wypieki 

Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
60 g drobnego cukru do wypieków
20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
2 duże jajka, roztrzepane
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
310 ml letniego mleka
słoik konfitury z borówek

Do większego naczynia przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 – 60 minut).

Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko mąką. Na cieście rozsmarować konfiturę z borówek, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przełożyć do formy na babkę. Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos. Wyjąć z formy i ostudzić.

Polewa:

1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki mleka w proszku
cukier puder

czerwony barwnik spożywczy
perełki cukrowe


Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Ostudzoną babkę polać równomiernie lukrem i udekorować perełkami.

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki i babeczki  Babki Wielkanocne 2015

Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s