Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

Na wielkanocne śniadanie nie może zabraknąć faszerowanaych jajek. Do ich przygotowania zawsze wykorzystuję te poświęcone w Wielkanocną Sobotę. Zwykle w niedzielny poranek panuje w domu krzątanina, bo cała nasza czwórka pracuje, przygotowując to najważniejsze w roku śniadanie. Dzieciaki noszą sztućce, talerzyki, potrawy, ustawiają dekoracje wielkanocne i zwykle dopisują im apetyty, bo uwielbiają domowe wędliny, jajka i sałatki. Na deser sernik i babka. Potem udajemy się do kościoła, starszy Mikołaj od ponad pół roku służy do mszy. A u babci obiad i kolejne smakołyki i, jeśli pogoda pozwoli, to największa radość – odpoczynek na łonie natury. Ja oczywiście z aparatem. By uwiecznić te cudowne chwile, naszą nową tradycję, malowane pisanki w trawie okraszonej stokrotkami i mniszkami (rok temu na śniegu). Dziś młodszy syn, Julek kończy 6 lat, robimy wszystko, by nie skracać mu dzieciństwa i nie posyłać do szkoły, bo nie jest jeszcze na to gotowy. Niech trwa ono jak najdłużej, by miał głowę pełną cudownych wspomnień, bo one dodają życiu radości, czego i Wam z całego serca życzę…

A na koniec przepis, który w tym roku został także opublikowany wczoraj w Teraz Rzeszów.

Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

Składniki:

6 jajek
1 mały bakłażan
150 g pieczarek
2 gałązki natki pietruszki
olej do grillowania
2 łyżki orzechów włoskich
sól i pieprz

Jajka ugotować na twardo
Orzechy drobno posiekać, uprażyć na suchej patelni. Bakłażana pokroić w plastry, osolić i zostawić na godzinę, by puścił sok. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Bakłażany posmarować olejem i podsmażyć z obu stron, najlepiej na patelni grillowej.

Jajka obrać, przekroić w poprzek, wyjąć żółtka. Pieczarki, bakłażany, żółtka jajek i natkę pietruszki zmiksować, dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Napełniać połówki białek. Układać na półmisku, udekorować natką pietruszki.

Wielkanoc bez glutenu. Jajka na Wielkanoc

Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc ALE JAJA!

Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s