Pieczone ziemniaczki z pesto rukolowo-cytrynowym

Pieczone ziemniaczki z pesto rukolowo-cytrynowym

Niedawno prezentowałam pesto rukolowo-cytrynowe, które miało już kilka zastosować. Pasuje świetnie do bardzo prostych dań. Najlepsze oczywiście z długimi nitkami makaronu. Jednak wypróbowałam je z pieczonymi ziemniaczkami i bardzo ten zestaw przypadł mi do gustu….

Dla przypomnienia podaję jeszcze raz przepis na pesto rukolowo-cytrynowe:

100 g rukoli
skórka starta z 1 cytryny i 3 łyżki soku
50 g migdałów bez skórki
3 ząbki czosnku
niepełne pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
łyżka ziół do pizzy
sól do smaku
3 łyżki tartego parmezanu

Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zaczynając od migdałów i czosnku. Zmiksować na gładką masę, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku dni.

Pieczone ziemniaczki:

1 kg kremowych ziemniaków
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz
suszony czosnek
mielony kminek
4-5 łyżek pesto rukolowo-cytrynowego

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cząstki, delikatnie wymieszać z olejem i przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem lub folią do pieczenia i piec do miękkości pod przykryciem w wysokiej temperaturze (ok. 220oC). Następnie odkryć, posmarować wierzch masłem i piec jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia. Wyłożyć na talerze i polać pesto.

Pieczone ziemniaczki z pesto rukolowo-cytrynowym

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s