Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

Ostatnie brownie z masą serową tak smakowało chłopakom, że długo nie zastanawiałam się jakie ciasto upiec na weekend. Zamiast masy serowej przygotowałam krem waniliowy, jakim przełożyłam kruche wiosenne ciasteczka. Dla kontrastu smaków całość udekorowałam kwaśnymi jeżynami.

Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

Ciasto brownie:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
5 dużych jajek
200 g ciemnej czekolady

1/2 szklanki słodkiej śmietanki
200 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanka brązowego cukru
szczypta soli

Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180oC, do suchego patyczka. Wystudzić i pokroić w kwadraty.

Krem waniliowy:

2 szklanki mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3/4 kostki bardzo miękkiego masła
owoce do dekoracji (użyłam mrożone jeżyny)

Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę przełożyć do szprycy i wyłożyć na ciasto czekoladowe, a wierzch udekorować owocami.

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s