Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym

Co powiecie na połączenie intensywnych odcieni zielonego i czerwieni? Dziś aromatyczne i pikantne pierogi ze szpinakiem i serem w pomidorowo-paprykowym sosie. Bardzo polecam!

Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej luksusowej
ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie:

opakowanie mrożonego puree ze szpinaku
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki tartego sera Bursztyn lub Parmezan
pieprz
sól
1 łyżka oleju


Sos:

2 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
łyżka słodkiej papryki
2 łyżki Ajvaru, najlepiej łagodnego
1 łyżka ziół do pizzy lub oregano
1 łyżeczka przyprawy chili con carne
cukier, sól i pieprz

Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia. Następnie dodać szpinak i dusić aż całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje. Przestudzić. Zetrzeć na drobnej tarce ser. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę i chwilę smażyć. Dodać bulion i gotować około 2 minut. Dodać passatę, koncentrat, Ajvar, słodką paprykę, chili co n carne i  zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku. 

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm , nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać polane gorącym sosem.

Red Hot Chilli

Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s