Sos serowo-orzechowy

Zupełny przypadek sprawił, że kolejny kulinarny eksperyment okazał się smakowitym obiadem. Do sosu serowego z serem z niebieską pleśnią dodałam masło orzechowe. Tylko odrobina sprawiła, że sos w połączeniu z serem i wędzonym boczkiem miał niepowtarzalny smak. Podałam go z kluskami leniwymi (z twarogu). Z przyjemnością dodaję przepis.

Sos serowo-orzechowy

Składniki:

150 dag bardzo chudego wędzonego (nie gotowanego) boczku
1 łyżeczka mąki
1 płaska łyżka masła
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazura
1 łyżka masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki

Boczek pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać masło, wrzucić boczek i chwilę smażyć, dodać mąkę i smażyć ok. 10 sekund. Wlać 1/2 szklanki zimnej wody wymieszanej ze śmietanką i rozprowadzić mąkę, mieszając, najlepiej trzepaczką. Zagotować. Dodać ser i gotować aż się rozpuści. Następnie dodać masło orzechowe, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Podawać gorący do makaronów, klusek, placków i kotletów z kasz oraz warzyw.

Love masło orzechowe edycja III

Sos serowo-orzechowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s