Placuszki twarogowo-brokułowe

Kiedy u Aguzji zobaczyłam krokiety z brokułami, postanowiłam przygotować danie w podobnym stylu. Zamiast ziemniaków użyłam twarogu, a placuszki wzbogaciłam żółtym serem. Podałam je z najprostszą surówką z kapusty, marchwi i jabłka….

Placuszki twarogowo-brokułowe

Składniki:

220 g twarogu (użyłam słodkawego Capresi)
100 g żółtego sera – Edamski, Gouda
2 małe brokuły
2 jajka
sól, pieprz, zioła do pizzy
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
ok. 2/3 szklanki mąki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Brokuły ugotować z łyżeczką cukru. Odcedzić pokroić na małe różyczki. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać rozkłócone jajka, starty ser żółty, zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz. Połączyć z mąką. Dodać brokuły i wymieszać. Formować okrągłe placuszki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące z ulubioną surówką.

Placuszki twarogowo-brokułowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s