Babeczki czekoladowo-bananowe z niebieskim kremem i truskawkami

Ciasto czekoladowo-bananowe w formie babeczek przyozdobionych niebieskim kremem i połówkami truskawek. Macie ochotę?

Babeczki czekoladowo-bananowe z niebieskim kremem i truskawkami

Babeczki czekoladowo-bananowe z niebieskim kremem i truskawkami

Składniki:

120 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
120 g brązowego cukru
3 jajka
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę i pół łyżeczki sody)
2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem

Krem:

250 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
niebieski barwnik spożywczy
połówki truskawek

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Masło zmiksować na puch, następnie porcjami dodawać cukier i ucierać. Po kolei wbijać jajka. Wlać ostudzoną czekoladę i banany. Przesiać mąkę i proszek z sodą. Dodawać porcjami do masy, miksując.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Wykładać porcje ciasta do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180oC około 25 minut. Ostudzić.

Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Serek utrzeć, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać, dodając pod koniec odpowiednią ilość barwnika. Włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać, dekorując babeczki. Wierzch przybrać przekrojonymi na pół truskawkami.

Babeczki czekoladowo-bananowe z niebieskim kremem i truskawkami

Babeczki czekoladowo-bananowe z niebieskim kremem i truskawkami

Mascarpone Karnawał 2014  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s