Kremowy barszcz paprykowy z fasolą i mascarpone

Kremowy barszcz paprykowy z fasolą i mascarpone

Składniki:

1 czerwona papryka
1/2 główki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
pół selera
2 buraki
1 niewielka cebula
3 łyżki posiekanej natki
łyżeczka kminku
1 łyżka przyprawy do chili con carne
łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
czerwony ocet balsamiczny
sól, cukier, świeżo mielony pieprz
3 łyżki serka mascarpone
olej
400 g ugotowanej czerwonej fasoli lub 1 puszka

Wszystkie warzywa wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec. Paprykę i czosnek w łupinach, dodatkowo polać  łyżeczką oleju, zawinąć i piec nieco krócej od pozostałych. Następnie warzywa obrać, pokroić na kawałki, wlać 3-4 szklanki wody i gotować jeszcze kilka minut. Po tym czasie zmiksować, doprawić przyprawami, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, dodać natkę. Zakwasić nieco octem balsamicznym, złagodzić smak cukrem, zabielić serkiem mascarpone.

Dodać ugotowaną lub odsączoną fasolę z puszki.

Kremowy barszcz paprykowy z fasolą i mascarpone

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014  Mascarpone Karnawał 2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s