Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

To moje drugie podejście do tych pysznych ciastek. Kilka miesięcy temu zbyt je przyrumieniłam, by pokazać je na blogu. Pojawiła się druga szansa z okazji Walentynek. Mąż kupił opakowanie truskawek, w lodówce miałam ciasto francuskie, a w kuchennej szafce schowaną przed łasuchami nutellę. Tym razem pilnowałam koloru ciasteczek, nie odstępując piekarnika na krok. Ciasteczka zostały zjedzone w całości, jak tylko nieco przestygły.

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

Przepis znaleziony u niezawodnej Doroty.

Składniki na około 20 sztuk:

1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)
pół słoiczka nutelli
100 g truskawek
cukier puder do oprószenia
posiekane pistacje do oprószenia, opcjonalnie

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone – wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

Z ciasta wycinać duże serca, około 8-10 cm średnicy, foremką do ciastek. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki (moje były duże, więc dałam po jednym).

Piec w temperaturze 220?C przez 15-17 minut do złotego koloru. Przestudzić, oprószyć pudrem i posypać pistacjami, podawać.

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

Walentynki - czym TO się je?  Słodkie Walentynki 2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s