Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

Drożdżówki piekłam na bal karnawałowy syna dla całej klasy. A że bal wypadł w przeddzień walentynek, wymyśliłam słodkości w kształcie serca… Nie mogłam się zdecydować, która stylizacja ładniejsza, więc dodaję zdjęcia w obu…

Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

Składniki:

1 szklanka ciepłego mleka
50 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka, roztrzepane
szczypta soli
4 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży

Lukier:

1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mleka w proszku
cukier puder

czerwony barwnik spożywczy
kokos i kolorowe perełki do dekoracji

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Następnie rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i foremką w kształcie serca wykrawać serca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple ok. 15 minut do napuszenia. Następnie piec w temperaturze 180oC do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.

Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Przestudzone serca oblać równomiernie lukrem i udekorować perełkami oraz kokosem. Odstawić do zastygnięcia.

Słodkie Walentynki 2014  Walentynki - czym TO się je?

Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s