Tarta na walentynkową kolację dla dwojga

Walentynki przyszło mi spędzać w łóżku… samotnie, w izolacji… Dopadł mnie jakiś wyjątkowo męczący wirus. Bolą mnie wszystkie mięśni, jakbym przewaliła tony węgla. Dreszcze, niestety nie na widok ukochanego i motyle w brzuchu też nie z zakochania nie pozwalają mi szaleć w kuchni. Mam nadzieję, że tym bardziej doceni moją niespodziankę, bo jakimś cudem udało mi się przygotować tartę. Wytrawny wypiek jest z dodatkami, które lubimy oboje. Jestem przekonana, że do Walentynkowej kolacji, czy raczej późnego obiadu dołączą jeszcze dwie moje miłości: Mikołaj i Julian – moi synowie, którzy za chwilę wparują z hukiem do domu…

Tarta na walentynkową kolację dla dwojga

Ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

150 g chudego wędzonego boczku
pół młodej cukinii
łyżeczka oleju
po 60 g zielonych oliwek i suszonych pomidorów z oliwy
2-3 ząbki czosnku
2 białka
ok. 350 g sera śmietankowego, zmielonego, bez cukru
zioła do pizzy, oregano
słodka i ostra papryka
150 g mozzarelli w kawałku
ok. 200 g pomidorków koktajlowych

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek i cukinię pokroić w kosteczkę i chwilę smażyć, dodając łyżeczkę oleju. Ostudzić. Oliwki pokroić na połówki, pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Czosnek drobno posiekać.

Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto na tartę rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Nawinąć na wałek i delikatnie przenieść na blachę, dobrze wylepić środek, a wystające brzegi odciąć nożem. Obficie nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika i piec aż ciasto delikatnie się zezłoci. Obserwować w trakcie pieczenia czy nie pęczniej, wtedy kilkakrotnie nakłuć widelcem.

W trakcie pieczenia ciasta białka lekko roztrzepać, wymieszać z twarogiem, dodać zioła, oregano, słodką i ostrą paprykę i czosnek oraz boczek z cukinią, oliwki i pomidory Radzę zrezygnować z soli, bo dodatki są już wystarczająco słone. Masę wyłożyć na podpieczony spód, ser zetrzeć, posypać równomiernie wierzch tarty. Pomidorki koktajlowe umyć, przeciąć w poprzek na pół i ułożyć na brzegach tarty, tworząc serce. Wierzch jeszcze raz posypać oregano i słodką papryką.

Walentynkowa kolacja we dwoje  Walentynki - czym TO się je?

Tarta na walentynkową kolację dla dwojga



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s