Risotto cytrynowo-ziołowe z cukinią

Smakowity dodatek do drugiego dania. Risotto podałam do kurczaka w cytrynie i ziołach. Przepis wkrótce na blogu. Zdjęcia zrobione w pośpiechu, bo goście byli już bardzo głodni 🙂

Risotto cytrynowo-ziołowe z cukinią

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio

duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wina

1/2 młodej cukinii

 łyżeczka oregano lub ziół do pizzy

skórka starta z wyszorowanej cytryny

3 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

zielone oliwki do dekoracji

W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło i olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. W połowie gotowania dodać umytą i pokrojoną w słupki cukinię (ze skórką). Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę z cytryny i dodać sok i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do drobiu i ryb lub jako samodzielne danie.

Risotto cytrynowo-ziołowe z cukinią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s