Niektórzy z Was wiedzą, że uwielbiam motyle i z wielką pasją je fotografuję, zwłaszcza te w kolorze błękitu…. Dziś zaprezentuję deser w kształcie i kolorze moich ulubieńców. Dlatego mój wpis dedykuję wszystkim blogerom fotograficznym, którzy tak jak ja tęsknią za…
Jako dziecko pamiętam, że mama przygotowywała dla nas galaretki z owocami i bitą śmietaną.
Dziś trudno zaskoczyć dzieci słodyczami przygotowanymi w domu. Stoiska uginają się od kolorowych słodyczy. Czasami moje miękkie serce pozwala na nieco mniej zdrową słodką przekąskę, jakim jest galaretka w nienaturalnym odcieniu błękitu.
Urozmaiciłam nieco ich podanie wycinając z zastygniętej galaretki kształty motyli, maczając je w cukrze. Niestety, wilgotne galaretki powodują, że cukier szybko się rozpuszcza. A już wielką sztuką jest zdążyć ten deser sfotografować…
Galaretki w cukrze:
galaretki owocowe
cukier
wrzątek
Galaretki rozpuścić we wrzątku (350-400 ml na każdą galaretkę), dobrze wymieszać. Przelać do płaskich naczyń. Kiedy ostygną, włożyć do lodówki do stężenia. Foremką do ciastek wykrawać dowolne kształty, obtaczać w cukrze i i od razu podawać.
Galaretki dodaję do akcji TĘCZA SMAKÓW – kategoria niebieska