Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

Jak Karnawał, to można nieco poszaleć. Także z wypiekami. Choć rzadko (z lenistwa 🙂 ) robię przekładańce, to jednak przełamałam się. Ciasto nie jest skomplikowane i szybko się je przygotowuje. W dodatku nie za słodkie, a masa bardzo lekka. Pomysł własny.

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

Ciasto czekoladowe:

100 g gorzkiej czekolady

100 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 jajka

100 g mąki pszennej

20 g gorzkiego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

450 g mrożonych truskawek

1 szklanka wody

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 szklanki cukru

2 łyżki żelatyny

Masa śmietankowa z wafelkami:

1 litr śmietany kremówki

4 duże wafelki czekoladowe w polewie (maxi)

2 łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

cukier puder do smaku

4 długie, w miarę proste banany (nie za bardzo dojrzałe), wtedy ciasto dłużej poleży)

sok z cytryny

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową   Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

Czekoladę połamać na kawałki, masło pokroić na kawałki. Umieścić oba produkty w porcelanowej miseczce do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę i ostudzić.. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dawać porcjami czekoladę z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.

Do rondelka włożyć zamrożone truskawki i wlać 1/2 szklanki wody. Gotować aż całkowicie się rozmrożą. Następnie zmiksować na mus, dodać cukier i cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, by napęczniała. Następnie rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Wlać do gorącego musu energicznie mieszając. Ostudzić, a kiedy zacznie tężeć, wylać na ciasto czekoladowe. Schłodzić w lodówce.

Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, potem podgrzać, by się rozpuściła i lekko przestudzić. Zimną kremówkę ubić, dodać cukier waniliowy, wkruszyć 3 wafelki. Masę wymieszać, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i dodać do smaku cukier puder. Połowę masy wyłożyć na mus truskawkowy.

Banany sparzyć, obrać, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny, ułożyć przekrojeniem do dołu w poprzek blachy, przykryć resztą kremu. Na wierzch pokruszyć ostatniego wafelka i schłodzić, aby masa stężała.

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s