Tarta serowa z kiszoną kapustą mocno pachnąca wędzonką

Wędzony jest w niej twaróg, boczek, a nawet śliwki. Wierzch przed zapieczeniem można też posypać wędzonym żółtym serem, a z wierzchu polać sosem barbecue z aromatem wędzonego mięsa.

Tarta serowa z kiszoną kapustą mocno pachnąca wędzonką

Farsz:

1 małe opakowanie kapusty kiszonej
150 g chudego boczku
garść suszonych grzybów
100 g śliwek wędzonych lub suszonych
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kminek i majeranek
sól i pieprz
1 łyżka oleju
150 g sera żółtego do zapiekania (może być wędzona Gouda)

Ciasto:

250 g wędzonego twarogu, np. Pilos
1 jajko
pół łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy

Kapustę przepłukać, jeśli jest za kwaśna. Cebulę, boczek i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju, dodać kapustę i grzyby, kminek i majeranek oraz sól. Zalać dużą ilością wody i dusić do miękkości aż cały płyn wyparuje. 20 minut przed końcem gotowania dodać sparzone i pokrojone na kawałki śliwki. Doprawić pieprzem i posolić do smaku.

Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim – podnosząc brzegi na wysokość ok 2 cm – formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200oC 10-15 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć odsączoną kapustę i posypać tartym serem. Piec kolejne 15 minut ww. temperaturze. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem barbecue.

Tarta serowa z kiszoną kapustą mocno pachnąca wędzonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s