Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

Grasz w zielone? Bo ja tak! Od kiedy przygotowałam pyszny sos szpinakowy i podałam go z twarogowymi knedlami. Oboje z mężem staliśmy się jego fanami. Na pewno jeszcze coś przygotuję z jego udziałem. Nie sądziłam, że tak proste danie może mnie jeszcze zaskoczyć…

Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

Ciasto:

400 g twarogu
2 jajka
1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju (lub stopionego masła)
płaska łyżeczka soli

Sos:

5-6 brykietów mrożonego szpinaku lub ok. pół opakowania jeśli użyjemy takiego jak deseczka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła, najlepiej klarowanego
sól i pieprz
2/4 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki miękkiego tartego żółtego sera

Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka i olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania knedli i przygotować sos. Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, posolić. Dusić aż szpinak całkowicie się rozmrozi.

Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości  orzecha włoskiego, formować w mokrych dłoniach kulki, wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut. 

Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać posiekany drobno czosnek, łyżeczkę mąki i mieszając dolewać ok. 2/3 szklanki zimnej wody. Rozprowadzić szpinak, a następnie wlać słodką śmietankę i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać starty ser, wymieszać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem. Knedle odcedzić, wyłożyć na talerze. Podawać polane sosem szpinakowym. Pycha!

Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s