Galaretka z mięsem indyka

Dobra galaretka z mięsem to przede wszystkim dobry wywar. Długo gotowany na małym ogniu, pod przykryciem, z warzywami, tak jak rosół. Wcześniej robiłam galaretkę z kurczaka, teraz przerzuciłam się na bardziej aromatyczne mięso indycze. Do galaretki dodaję jedynie marchew z rosołu, nie preferuję jajek ani groszku. Smak podkreślam świeżą natką pietruszki i odrobiną zmiażdżonego czosnku.

Galaretkę podaję najczęściej z octem winnym, białym i kroplą maggi. Można również podawać z sokiem z cytryny, chrzanem, majonezem lub tradycyjną sałatką jarzynową.

Galaretka z mięsem indyka

Składniki:

2-3 podudzia z indyka
1 mięso z uda ze skórą i kością lub 600 g mięsa bez skóry
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
kawałek pora
2-3 listki laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego
pieprz czarny, świeżo mielony
przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
sól
gałązka natki pietruszki lub lubczyku
żelatyna

Warzywa obieramy, selera dzielimy na pół, jeśli jest duży. Podudzia i mięso myjemy. Umieszaczamy razem z warzywami, zielem, listkami w dużym garnku, zalewamy prawie po brzeg zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy nawet do 2 godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa. Przelewamy wywar przez sito, dodajemy przyprawę warzywną, sól i pieprz. Rozpuszczamy w wywarze żelatynę według proporcji na opakowaniu. Jeśli wywaru wydaje nam się za dużo, bo chcemy mieć bardziej mięsną galaretę, odlewamy część rosołu. Na jego bazie można ugotować doby barszcz czerwony lub żurek.

Kiedy mięso przestygnie należy obrać je z kości i skór i dość pokroić.

Marchewkę z rosołu pokroić w plasterki.

Do filiżanek lub prostokątnych pojemników wrzucamy proporcjonalnie po kilka plasterków marchwii, nieco posiekanej drobno świeżej natki, następnie układamy mięso i zalewamy ciepłym rosołem z żelatyną. Można jeszcze dla smaku wcisnąć odrobinę czosnku i obowiązkowo świeżo mielony pieprz. Kiedy galareta zacznie tężeć wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Galaretka z mięsem indyka

Galaretka z mięsem indyka

  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s