Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową



Ciasto miodowe:

500 dag mąki
120 g cukru pudru

200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe bez cukru
600 ml mleka
200 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
1 kopiata łyżeczka żelatyny

oraz marmolada lub powidła śliwkowe do przełożenia placków

Przesianą mąkę wysypać do dużej miski, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.

Ugotować budyń. Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem i, energicznie mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając do rozpuszczenia. Następnie przykryć wierzch i ostudzić.

Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, utrzeć na jednolitą masę.
W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować grubo powidłami lub marmoladą, przykryć drugim plackiem, delikatnie dociskając. Masę budyniową równo rozsmarować na drugim cieście i przykryć trzecim, lekko dociskając.

Wykonać polewę. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze, by się rozpuściła. Jak masa lekko zgęstnieje, polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej owinięte w folię spożywczą, by ciasto miodowe nabrało wilgoci od mas. Ciasto długo się przechowuje, najlepsze jest dopiero na drugi, trzeci dzień od przygotowania.

Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s