Śledzie w marynacie

Zawsze kupowałam śledzie marynowane w oleju. Od niedawna kupuję solone i sama przygotowuję marynatę. Zamarynowane można potem przygotować na wiele sposobów. Ale o tym kiedy indziej…

Śledzie w marynacie

Śledzie w marynacie

Składniki:

600 g solonych śledzi bez skóry i ości
1 i 1/2 szkl. wody
3/4 białego szkl. octu winnego
3 kopiate łyżki cukru
5 goździków (jeśli lubicie lekko korzenny smak)
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1 duża cebula

Śledzie moczyć 1 dobę 2-, 3-krotnie wymieniając wodę. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w talarki lub kostkę. Do garnka wlać wodę z octem, cukrem i przyprawami, zagotować, dodając pod koniec cebulę. Gotować aż cebula nieco zmięknie. Wywar ostudzić.
Wypłukane śledzie pokroić na kawałki i układami warstwami w słoiku: śledzie, cebula z wywarem i przyprawami, znów cebula, śledzie itd.
Słoik szczelnie zamknąć/zakręcić i pozostawić na 2 dni w lodówce, aby śledzie zrobiły się kwaśne i aromatyczne.

Śledzie w marynacie

  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s