Warzywny garnek z indykiem

Na bal i po balu, na prywatce i na skutki prywatki. Podaję dziś przepis na pożywny gulasz z indyka.

A w nowym roku niech nie zabraknie Wam zdrowia, energii i radości życia. Niech każda chwila będzie wyjątkowa…


 

Składniki:

500-700 g mięsa z udźca indyka

3 papryki

2 cukinie

1 bakłażan

5 ziemniaków

500 g pieczarek

kilka suszonych grzybów

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 szklanki pomidorowej passaty lub gęstego przecieru pomidorowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka kminku

2 łyżki słodkiej papryki

2 łyżeczki oregano

olej do smażenia

sól i pieprz

 

Warzywny garnek z indykiem

Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wywaru. W razie potrzeby uzupełnić wywar wodą. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa, ziemniaków i pieczarek. Cukinię umyć pokroić w kostkę i także dodać do wywary, zaraz po papryce. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i gotować kilka minut aż zmięknie. przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać passatę lub przecier oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.Gulasz przyprawić, solą, pieprzem, papryką w proszku i oregano. Gotować kilka minut, mieszając, by wszystkie smaki połączyły się.


Warzywny garnek z indykiem 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s