Krem ananasowy (Pineapple curd) żółty jak słońce :)

Ciasta świąteczne nie do końca zjedzone, w domu unosi się zapach pierniczków na choince, ale czas na lżejszą kuchnię. Dziś na obiad jedliśmy makaron z warzywami, bo żołądki też muszą  nieco odpocząć od mięsa, kiszonej kapusty i grzybów. A ja chcę dziś pokazać przepis na krem ze świeżego ananasa. Przepis Kornik znalazłam u Justyny i Doroty.

Krem ananasowy (Pineapple curd)

Składniki:

400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
35 g cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka masła
  
Kawałki ananasa zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito, by powstało puree. Przełożyć do garnka, dodać cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą. Roztrzepać wszystko na jednolitą masę. Postawić na mały gaz i gotować, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
Kiedy masa zacznie bulgotać dodać sok z cytryny i masło, mieszać i gotować 3-4 minuty – curd powinien zgęstnieć i przypominać konsystencją luźnego budyniu. Przełożyć do słoiczka, odstawić do przestudzenia i zakręcić nakrętką.

Krem ananasowy (Pineapple curd)

Krem ananasowy (Pineapple curd)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s