Ciasteczka korzenne PEPPARKAKOR

Pierwsze w tym roku pierniczki. Jeszcze ni udekorowane. Przepis zaczerpnęłam z bloga Na miotle, który zapisałam sobie jeszcze rok temu, ale do realizacji nie doszło. Mówią, że co się odwlecze….

Ciasteczka korzenne PEPPARKAKOR

W nawiasie podaję lekkie modyfikacje.

Składniki:

50 ml wody

60 ml miodu

50 g cukru do wypieków

60 g margaryny (dałam masło)

260 g mąki pszennej (dałam 240 i 20 g kakao dla koloru)

1/3 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1 1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków

(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)

Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne i margarynę, mieszamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą (i kakao). Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek, bo szybko się rumienią.

Pepparkakory dekorujemy lukrem.

Ciasteczka korzenne PEPPARKAKOR

  

  Festiwal  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s