Ciasteczka gryczane z karmelizowanymi migdałami, czekoladą i żurawiną

Przepis na te pyszne ciasteczka powstawał w trakcie ich przygotowywania. Wcześniej piekłam sernik i zostało mi trochę prażonych migdałów i czekolady. Kiedy ciastka zostały upieczone wymyśliłam do nich białą polewę. Ponieważ nie miałam białej czekolady, zrobiłam lukier na bazie słodkiej śmietanki, mleka w proszku (który dodałam wcześniej do sernika) i cukru pudru. Ciasteczka bardzo nam smakowały. Dawno takich smacznych nie jadłam… Zdecydowanie do powtórki!

Ciasteczka gryczane z karmelizowanymi migdałami, czekoladą i żurawiną

Składniki ciasta:

120 g masła, dość miękkiego
200 g mąki gryczanej
50 g cukru pudru
1 jajko klasy M
1/2 łyżeczki sody

Dodatki:

40 g drobno posiekanej czekolady
40 g drobno
20 g masła
1 kopiata łyżka miodu miodu
50 g płatków migdałowych, rozkruszonych
1/2 łyżeczki gruboziarnistej szczypta soli

Lukier mleczny:

1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1/3 szklanki mleka w proszku
cukier puder

Żurawinę zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. Na suchej patelni uprażyć migdały na lekko złoty kolor. Gdy ostygną, rozkruszyć. W rondelku stopić masło i miód, dodać sól i migdały, smażyć około 2 minut. Masę wylać na pergamin, rozsmarować dość cienko i odstawić na pół godziny do ostygnięcia. 

W misce wymieszać mąkę, cukier puder, sodę. Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść ciasto. Do ciasta wsypać rozkruszone w palcach płatki migdałowe, posiekaną czekoladę i żurawinę i równomiernie rozprowadzić dodatki w cieście. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Wykrawać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 15-20 minut na jasnozłoty kolor (180oC).

Kiedy ostygną, można polukrować.

Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Polać ciasteczka za pomocą końcówki noża.

Ciasteczka gryczane z karmelizowanymi migdałami, czekoladą i żurawiną

    Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s