Paprykarz z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

Pamiętacie paprykarz szczeciński? Można go kupić w sklepie do dzisiaj, ale pewnie przy takim wyborze ryb, serów, wędlin, kto z nas zatęskni za paprykarzem? Dziś chcę zaproponować bardzo odświeżoną wersję tego popularnego w czasach PRL smarowidła do pieczywa. W dodatku o wiele zdrowszą, bo nie w konserwie. Zamiast ryżu dodałam kaszę jaglaną. Użyłam wędzonej makreli, stąd bardziej oryginalny smak pasty. Polecam!

Paprykarz z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

Składniki:

ok. 2/3 szklanki kaszy jaglanej – suchej
1 duża wędzona makrela
1 duża marchew
ćwiartka selera
½ czerwonej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, cukier, pieprz, słodka papryka, zioła do pizzy
olej lub masło klarowane do smażenia
koperek lub natka pietruszki

Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku (nie na gęsto). Marchew i selera zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach masła lub oleju zeszklić cebulę, dodać startą marchew i selera, paprykę i zmiażdżony czosnek. Posolić, chwilę smażyć aż warzywa nieco zmiękną. Podlać ½ szklanki wody (lub bulionu warzywnego), posiekaną natkę lub koperek i dusić do miękkości, Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować aż cały płyn wyparuje. Ostudzić. Z ryby wyjąć kręgosłup, obrać z ości, a kawałki mięsa rozdrobnić. Wymieszać z warzywami, doprawić do smaku, solą, pieprzem, papryką i ziołami. Schłodzić. Podawać do pieczywa.

  Śniadania do pracy/szkoły

Paprykarz z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s