Pizzerinki

Pizzerinki przygotowałam przy okazji jednej z wypraw w Bieszczady. Na szlaku takie bułeczki smakują wspaniale, gdy wokół przyroda zapierająca dech w piersiach…

Pizzerinki

Składniki:

30 g świeżych drożdży

1/2 szklanki ciepłej wody

4 łyżki bardzo miękkiego masła

2 małe jajka

½ łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1,5 szklanki ciepłego jogurtu naturalnego

ok. 4 i ½ szklanki mąki pszennej

oraz mąka do podsypywania

Nadzienie: koncentrat pomidorowy, posiekane oliwki, salami, drobno posiekane suszone pomidory oraz papryka, drobno pokrojone plastry salami i żółtego sera, zioła do pizzy, posiekany czosnek, prażona cebulka

W dużej misce rozpuścić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut aż drożdże się spienią. Dodać sól, rozkłócone jajka i jogurt. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie. Dodać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Dłonie zwilżyć olejem i i zagniatać, by odchodziło od rąk i ścianek miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować w prostokąt mniej więcej 60 na 30 cm. Posmarować koncentratem, zostawiając wolne 3 cm brzegi, posypać równomiernie dodatkami, ziołami i czosnkiem. Zwinąć jak roladę, dobrze zlepiając brzeg. Kroić w grube plastry 4-5 cm, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach , rozkładając delikatnie warstwy z nadzieniem i nadając bułeczkom okrągły kształt. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w 190oC do lekkiego zrumienienia – ok. 20-25 minut.



Pizzerinki

Pizzerinki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s