Dynia marynowana

Dynię w słodko kwaśnym syropie uwielbiam. Dodaję ją do sałatek, surówek, gulaszy, ale najbardziej lubię do kanapek, prosto ze słoika. W ubiegłym roku zrobiłam kilka słoików, ale nie zdążyłam dodać przepisu. W tym tygodniu zrobiłam kilka słoiczków w nieco mniej kwaśnej marynacie i chcę się z Wami podzielić przepisem…

Dynia marynowana

Składniki:

1 kg dyni pokrojonej w kostkę

1 litr wody (4 szklanki)

10 goździków

laska cynamonu (dałam łyżeczkę sproszkowanego)

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy – 16 g

skórka obrana z wyszorowanej cytryny

2/3 szklanki białego octu winnego

Dynię obrać i pokroić na małe kawałki. Zalać wodą z cukrem, cukrem waniliowym, goździkami, cynamonem i skórką z cytryny. Zagotować. Gotować do momentu, aż dynia zmięknie. Słoiki wyparzyć, włożyć dynię wraz z gorącą marynatą, odwrócić do góry dnem aż zupełnie ostygną.

   

Dynia marynowana 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s