Ciasto drożdżowo-dyniowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Wśród przepisów z dynią nie może zabraknąć ciasta. Długo zastanawiałam się, jakie wybrać. I zdecydowałam się na ciasto drożdżowe ze śliwkami (póki jeszcze są świeże) z dodatkiem tartej dyni. Oczywiście z kruszonką, w dodatku najbardziej pożądaną – cynamonową 🙂

Ciasto drożdżowo-dyniowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto:

1 szklanka dyni startej na drobnych oczkach tarki, odciśniętej
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
2 jajka w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy – 16 g
1 szklanka mleka

Kruszonka:

100 g masła, stopionego i ostudzonego
pół szklanki jasnego brązowego cukru
1 szklanka mąki mąki
1 łyżka cynamonu

 
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Dodać 3 łyżki mąki i zostawić, by drożdże zaczęły pracować. Dodać roztrzepane jajka, olej, resztę cukru, olej i partiami wsypywać mąkę. Dodać odsączoną dynię. Ciasto wyrabiać do momentu ż zacznie odchodzić od miski.Jeśli jest zbyt kleiste, zwilżyć dłoń olejem lub posypać mąką wierzch i spód miski. Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą i odstawić do lodówki, by stwardniała.
Wyrośnięte przełożyć do wyłożonej papierem blachy. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Ułożyć ciasno skórką do dołu. Posypać równomiernie kruszonką – rozetrzeć rękami nad ciastem). Piec około 50 minut w 180oC.
   

Ciasto drożdżowo-dyniowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Ciasto drożdżowo-dyniowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s