Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

Dla jednych prawdziwa pizza to tylko cienki placek z sosem pomidorowym i mozzarellą. Dla mnie to jest wyzwanie. Ciasto od dawna mam już wytrenowane. Nie za grube, nie za cienkie, w środku puszyste, z wierzchu chrupkie. A nadzienie starannie dobrane, w zależności od tego w jakim stylu ma być pizza. Dziś typowo polska. Do ciasta dodałam gotowanego ziemniaka, przez co z wierzchu jest jeszcze bardziej chrupiąca, ale nie sucha. Boczek świetnie komponuje się z kiszoną kapustą i użytymi w niej ziołami, a uwieńczeniem rodzimych smaków jest ser owczy. Pizzę podałam z moim ulubionym sosem pachnącym wędzonką 🙂

Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

Ciasto:

1 szklanka ciepłej wody
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
30 g drożdży
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
4 łyżki oleju
1 średni ugotowany w mundurku ziemniak

oraz mąka do podsypywania

Dodatki:

ok. 200 g kiszonej kapusty, ugotowanej
200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
150 g wędzonego boczku, pokrojonego w grubą kostkę
1 cebula, obrana i pokrojona w talarki
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
zioła do pizzy, kminek , majeranek, pieprz
kilka plastrów oscypka lub innego sera tego typu, można również użyć rolady ustrzyckiej
sos barbecue do podania



W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju oraz ostudzony, obrany z łupki i przeciśnięty przez praskę ziemniak. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

Ciasto posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, cebulę, czosnek,i kapustę, posypać ziołami, kminkiem, majerankiem oraz pieprzem. Na końcu ułożyć pokrojony w plastry oscypek. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem barbecue, czosnkowym lub innym ulubionym.

Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s