Kruche ciasto z owocami

Ciasto na leniwe niedzielne popołudnie…

Kruche ciasto z owocami

Składniki:

200 g zimnego masła, posiekanego

2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki

2 żółtka

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże brzoskwinie

4 duże jabłka

ok. 2 szklanek truskawek z kompotu lub rozmrożonych, odsączonych z soku

cukier puder do posypania

cynamon i cukier do owoców



Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Około 60 procent ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, brzoskwinie wypestkować, a truskawki odsączyć z kompotu/soku. Jabłka i brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Ciasto z lodówki rozwałkować na cienki placek, wylepić dno średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce. Zetrzeć na wierz ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w 180oC na złoty kolor (ok. 50 minut). Wyjąć i wierzch posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s