Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Kupiłam kurki w promocyjnej cenie, a tego samego dnia mój mąż przyniósł do domu kilka maślaków, które rosły w pobliżu jego miejsca pracy. Teren otoczony jest lasem, więc o tej porze roku, przy sprzyjającej aurze można nazbierać borowiki, podgrzybki, kanie czy maślaki. Kilka wystarczy na obiad dla naszej czwórki.

Z wspomnianych wcześnie kurek i maślaków zrobiłam tartę. Zdecydowałam się na drożdżowy spód z dodatkiem twarogu. Puszysty i miękki i nie tak kaloryczny niż tradycyjny maślany. Tarta jest jednak dość syta z powodu obfitości sera i śmietany w nadzieniu. Mały kawałek mi wystarczył, więc tartę jedliśmy przez dwa dni. Nazajutrz po odgrzaniu była jeszcze smaczniejsza…

Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Ciasto:

250 g sera twarogowego, najlepiej tłustego

2 jajka

2 szklanki maki pszennej

½ łyżeczki cukru

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

3 łyżki stopionego masła lub oleju

Nadzienie:

400 g świeżych kurek i maślaków

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

łyżka majeranku

sól i pieprz

350 g kwaśnej gęstej śmietany

3 jajka

250 g miękkiego, słodkawego sera żółtego, najlepiej ementalera

olej do smażenia

Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z jajkami, solą i mąką do ciasta i wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto, dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. 

Grzyby oczyścić, najlepiej przelać wrzątkiem i oczyścić. Z maślaków zdjąć brązową skórkę. pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać posiekaną natkę i majeranek. Ostudzić. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać ze śmietaną. Zetrzeć 1/3 porcji sera i wymieszać ze śmietaną, dodać smażone grzyby. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć na spód formy do tarty i wylepić, tworząc 4-5 cm brzeg. 1/3 porcji sera zetrzeć na spód ciasta, na ser wyłożyć grzybowy farsz, a na wierzch zetrzeć pozostały ser. Piec w 180oC do zrumienienia ciasta (ok. 40 minut). Podawać gorącą.

 

Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s